top of page
Ara

Boşanmanın Tanıma ve Tenfizi

  • Av. Atike KARAMAN
  • 2 Kas 2023
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 3 Kas 2023

Boşanma, evlilik birliğinin mahkeme kararı ile sona erdirilmesidir. Yabancı ülkelerde gerçekleşen boşanmanın Türkiye’de geçerli hukuki sonuç doğurabilmesi için Türkiye mahkemelerinde boşanmanın tanıma ve tenfizi davası açılması gerekmektedir.



Boşanmanın tanınması nedir?


Yabancı ülkelerde Türk vatandaşları hakkında verilen boşanma kararları Türkiye mahkemeleri tarafından tanınmadığı takdirde Türkiye’de herhangi bir hukuki sonuç doğurmamaktadır. Bu durum kişilerin yeniden evlenmelerine engel teşkil ettiği gibi miras hukuku bakımından da sorunlara sebep olmaktadır. Bu nedenle yabancı bir ülkede haklarında boşanma kararı verilen Türk vatandaşlarının Türkiye mahkemelerinde tanıma davası açmaları gerekmektedir. Tanıma davası ile yalnızca boşanma kararı verildiğine yönelik bir tespit yapılır. Boşanmanın fer’ileri niteliğinde olan velayet, tazminat, nafaka gibi hususların da Türkiye’de geçerli olması isteniyorsa tenfiz davası açılmalıdır.


Boşanmanın tenfizi nedir?


Yabancı ülke mahkemesi tarafından boşanma ile birlikte verilen icrai nitelikteki velayet, nafaka, tazminat gibi hükümlerin Türkiye’de hukuki sonuç doğrulabilmesi için tenfiz davası açılması gerekmektedir. Hem boşanmanın tespit edilmesi hem de icrai hükümlerin Türkiye’de geçerli olması talep ediliyor ise boşanmanın tanıma ve tenfizi davası açılmalıdır.


Boşanmanın tanıma ve tenfiz davasında görevli ve yetkili mahkeme hangisidir?


Boşanmanın tanıma ve tenfizi davalarında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise kendisine karşı tenfiz istenen kişinin Türkiye'deki yerleşim yeri, yoksa sâkin olduğu yer mahkemesi, Türkiye'de yerleşim yeri veya sakin olduğu bir yer mevcut değilse Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemeleridir.


Boşanmanın tanıma ve tenfiz davası için gerekli belgeler nelerdir?


Boşanmanın tanıma ve tenfiz davası için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Yabancı ülke mahkemesi tarafından verilen boşanma/velayet, nafaka, tazminat vb. ilişkin kararların aslı

  • Yabancı mahkeme kararının kesinleşme şerhinin aslı ya da apostil şerhi (Kesinleşmeyen yabancı mahkeme kararına karşı tanıma ve tenfiz davası açılamaz, bu husus dava şartıdır.)

  • Evrakların noter ya da konsolosluk onaylı yeminli tercümesi

  • Pasaport/Kimlik fotokopisi


Boşanmanın tanıma ve tenfizi davası ne kadar sürede karara çıkmaktadır?


Mahkemelerin iş yüküne göre davanın sonuçlanma süresi değişiklik göstermekle birlikte ortalama 4 ay ila 1 yıl arasında sonuçlanmaktadır. Her iki tarafın da vekil ile temsil edilmesi halinde tebligat işlemleri daha kısa zamanda tamamlanacağı için süre kısalacaktır.


Boşanmanın tanıma ve tenfizi davalarında yargılama giderleri ne kadardır?


Boşanmanın tanıma ve tenfiz davaları maktu harca tabi olup bu miktar her yıl güncellenmektedir. Dava açılırken harçların yanı sıra tebligat ve benzeri işlemler için de gider avansı yatırılması gerekmektedir.


Boşanmanın tanıma ve tenfizi davası açılması için herhangi bir süre şartı var mıdır?


Boşanmanın tanıma ve tenfizi hususunda herhangi bir süre şartı bulunmamaktadır. Önemli olan yabancı ülke mahkemesi kararının kesinleşmiş olmasıdır. Ancak uygulamada hak kaybına uğranmasının önlenmesi ve karışıklığa mahal verilmemesi adına yabancı ülke mahkemesi kararının kesinleşmesinden sonra kısa sürede tanıma ve tenfiz davası açılması tavsiye edilmektedir.

 

Av. Atike KARAMAN

 

 
 
 

留言


KMC & Partners

Capital Ticaret Merkezi A Blok K: 5 D: 30

 Toroslar/MERSİN

info@kmcandpartners.com

+90 538 031 65 82

+90 536 074 40 58

+90 551 698 01 33

  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon
bottom of page